Storsjöodjuret Birger - Sveriges motsvarighet till Loch Ness odjuret Nessie

Storsjöodjuret Birger – Sveriges motsvarighet till Loch Ness odjuret Nessie
3 juni, 2016 Frösö Park Hotel

Enligt en flera 100-år gammal tradition ska det finnas ett eller flera sjöodjur i Storsjön. Precis som det kanske mer välkända odjuret Nessie i den skotska sjön Loch Ness. Dokumenterade vittnesmål finns men ingen kan säga säkert om det faktiskt är så att det finns ett Storsjöodjur i sjön. Men det blir ju liksom lite roligare om man tror. För om man tror – då kan men ge sig ut på spaning.

Och vem vill inte ge sig ut och leta efter ett ormlikt slemmigt och snabbt jätteodjur som enligt vittnesmål är upp till 14 meter långt? Mm, visst låter det spännande. Ögonvittnen talar faktiskt om Storsjöodjuret som ett långt ormlikt djur med pucklar och litet hundlikt huvud med öron eller fenor tryckta intill halsen. Storsjöodjuret kallas i folkmun för Birger och givetvis ska Storsjöns odjur ha ett namn precis som Loch Ness odjuret Nessie.

Men Storsjöodjuret är ju svårt att upptäcka såklart, kanske beroende på att sjön är så stor (faktiskt Sveriges femte största sjö) och på sina ställen väldigt väldigt djup. Storsjöodjuret har hur som helst en egendomlig förmåga att oförmärkt försvinna.

Hur går en Storsjöodjursspaning till?
Du beger dig kort och gott till en bra utsiktsplats vid Storsjöns strand eller tar en båttur om du har tillgång till båt. Och så väntar du. Det är lite som fågelskådning eller bäversafari, man vet aldrig om eller vad som dyker upp. Men givetvis finns det ett par platser som kan vara lite bättre än andra, det beror på att extra många observationer gjorts just där.

Så, vilka är de bästa platserna för att få möjlighet att se ett sjöodjur?
Frösön (Vallsundet)
Frösön (Håkansta färjeläge)
Rödön
Hackås (vid Hackås kyrka)
Andersön (Sunne kyrkoruin)
Hoverbergets topp
Hallen (ångbåtsbryggan)
Trångsviken (båthamnen)

Fakta om Storsjöodjuret. Visste du att?
1. Den första kända skriftliga förklaringen om ett odjur vid Storsjön härstammar från 1635.
2. År 1894 gick en grupp Östersundsbor samman och bildade ett bolag, vars syfte var att försöka infånga Storsjöodjuret.
3. Det finns hundratals vittnesmål dokumenterade, jaktexpeditioner har genomförts och böcker har skrivits.
4. Länsstyrelsen i Jämtlands län fridlyste faktiskt fenomenet Storsjöodjuret 1986-2005.

Om du googlar Storsjöodjuret så hittar du massor med information, vittnesmål och bilder på det påstådda odjuret som lever djupt ner i Storsjön.

BOKA RUM