10 cafétips i Östersund, på Frösön och Rödön

Att ta tid för varandra över en fika är viktigt för att vi ska må bra och Östersund, Frösön och Rödön är riktiga cafémeckan. Här stannar vi gärna till på något av de mängder av caféer som finns för en kopp kaffe och något gott hembakat. Och visste du förresten att smörgåstårtan faktiskt härstammar från Östersund? Det var faktiskt på Wedemarks som smörgåstårtan ”uppfanns” av Gunnar Sjödahl på 1960-talet.

Inne i centrala Östersund kan du förutom Wedemarks gärna också stanna till på Törners eller Ecocaféet för att njuta av bakverk och läckerheter av olika slag.Här är våra främsta cafétips:

Stocke Titt
Betagande utsikt över Storsjön och fjällen, mumsigt hembakat och riktigt trevligt midsommarfirande. Alltså ett måste för caféälskaren.

Fröjas Oas
I den lilla byn Ås hittar du ett stort växthus, och i detta växthus finns det ett litet café som varje dag serverar hembakat fika, året runt.

Sommarhagen
Fika i kompositören Wilhelm Peterson Bergers Sommarhagen. Hembakat serveras till tonerna av hans fantastiska kompositioner.

Byhuset
Färg, form, utställningar och café på vackra Byhuset på Rödön. Här kan du utöver goda bakverk även inta en lättare lunch under sommarmånaderna.

Nummer 1
På hörnet vid Stortorget finns Nummer 1, ett café som serverar allt från energirika frukostar till lätta luncher och gott fika.

Frösötornet
På Frösötornet finns det gott ekofika och annat anpassat till dig som är vegan, eller inte kan äta laktos, gluten eller socker. Efter gofikat rekommenderar vi att passa på att ta dig upp i tornet för att titta på den fina utsikten över Östersund, Frösön, Storsjön och fjällen.

Tages
Tages har funnits i över 65 år. Här kan du njuta kaffebröd, matbröd, tårtor och bakelser, dessutom serveras ”dagens lunch” ända till 18.30 alla dagar.

Frösövallen
Vandrarhem med café i naturskön miljö på Frösön. Här finns caféfavoriten våffla med hjortronsylt och grädde. Och dessutom fantastiska nygräddade wienerbröd.

Jordgubbslandet
På Rödöns jordgubbscafé bjuds det givetvis kaffe och jordgubbstårta. Men här kan även du som gillar choklad och nötter smaska i dig härliga pajer och bakverk. Och passa på att plocka med dig en hink med jordgubbar i självplocket på vägen hem.

Badhusparken
Café och minigolf precis vid brofästet över till Frösön. Stort utbud av såväl glass och bakverk som lättare maträtter.