Blogg

Jamtamot – konferensens början på Frösön
12 mars, 2015 Frösö Park Hotel

Jamtamot – konferensens början på Frösön

Jämtars möte
Jamtamot betyder jämtars möte och var under den tidigare medeltiden det självständiga Alltinget på Bynäset på Frösön i Jämtland. Här samlades årligen invånarna den 12 mars för att ta viktiga beslut om Jämtlands utveckling och framtid.

Det finns teorier om att det var på Jamtamot som jämtarna valde att övergå till kristendomen under 1000-talet strax efter slaget vid Stiklestad. På Island antogs kristendomen på samma sätt, genom ett tingsbeslut. Mellan 1100-talet och 1600-talet har Jämtland i omgångar varit norskt, svenskt och danskt. Jamtamotet har dock levt vidare, antingen öppet eller i hemlighet.

Gregoriemarknaden
Under den vecka då Jamtamot hölls ägde samtidigt Jämtlands största marknad rum på Frösön – en mötesplats för transithandeln mellan Norge och Sverige. Jamtamots marknadsfunktion levde vidare genom århundradena under namnet Gregoriemarknaden. Den flyttade 1798 in till Östersund och existerade ända fram till 1914. 1986, i samband med Östersunds 200-årsjubileum, återuppväcktes Gregoriemarknaden och den har sedan dess ägt rum varje år i mars.

Gårdagens mot blir dagens möte
Med historiska vingslag från Jamtamot som i århundranden samlat jämtarna till viktiga möten bjuder vi nu in konferensgäster att uppleva samma öppna mötesplats. Jamtamot på Bynäset låg precis nedanför Quality Hotel & Resort Frösö Park. Den vackra platsen med Storsjön och fjällvärlden som fond har ett historiskt arv av att vara en miljö som är bra för möten och viktiga beslut men till skillnad från på medeltiden är idag alla viktiga och välkomna!