Dags för fika - 10 cafétips i Östersund, på Frösön och Rödön

Dags för fika – 10 cafétips i Östersund, på Frösön och Rödön
14 juni, 2016 Frösö Park Hotel

Östersund, Frösön och Rödön är riktiga cafémeckan. Här stannar vi gärna till på något av de mängder av caféer som finns för en kopp kaffe och något gott hembakat. Tårtor, bullar, bröd och andra bakverk är vi riktigt bra på. Och visste du förresten att smörgåstårtan faktiskt härstammar från Östersund.

Det var faktiskt på Wedemarks som smörgåstårtan ”uppfanns” av Gunnar Sjödahl år 1965. Eller rättare sagt han uppfann tårtan då han arbetade vid Hallmans konditori i Härnösand. Men den stora lanseringen skedde emellertid efter flytt till Östersund och Wedemarks konditori. (källa: VWikipedia)

Inne i centrala Östersund kan du förutom Wedemarks gärna också stanna till på Törners eller Ecocaféet för att njuta av bakverk och läckerheter av olika slag.

Våra främsta cafétips:

1. Stocke Titt

Betagande utsikt över Storsjön och fjällen, mumsigt hembakat och riktigt trevligt midsommarfirande. Ett måste för caféälskaren.

2. Häbbret

Mysigt café i gammalt häbbre i Kungsgårdsviken vid Storsjöns strand, njut av solen och en glass, kaffe eller fikabröd.

3. Sommarhagen

Fika i kompositören Wilhelm Peterson Bergers Sommarhagen. Hembakat serveras till tonerna av hans fantastiska kompositioner.

4. Byhuset

Färg, form, utställningar och café på vackra Byhuset på Rödön. Här kan du utöver smarriga bakverk även inta en lättare lunch under sommarmånaderna.

5. Svenssons

Är retro din stil så får du inte missa Svenssons på Frösön. Här går allt i retrostil, du kommer inte att bli besviken på vare sig interiör eller fikautbud.

6. Frösötornet

På Frösötornet finns det gott ekofika och annat anpassat till dig som är vegan, eller inte kan äta laktos, gluten eller socker. Passa på att ta dig upp i tornet för att titta på den fina utsikten över Östersund, Frösön, Storsjön och fjällen.

7. Tages

Tages har funnits i över 65 år. Här kan du njuta kaffebröd, matbröd, tårtor och bakelser, dessutom serveras ”dagens lunch” ända till 18.30 alla dagar.

8. Frösövallen

Vandrarhem med café i naturskön miljö på Frösön. Här finns caféfavoriten våffla med hjortronsylt och grädde och dessutom fantastiska nygräddade wienerbröd.

9. Jordgubbslandet

På Rödöns jordgubbscafé bjuds det givetvis kaffe och jordgubbstårta, men här kan även du som gillar choklad och nötter smaska i dig härliga pajer och bakverk. Och passa på att plocka med dig en hink med jordgubbar i självplocket på vägen hem.

10. Badhusparken

Café och minigolf precis vid brofästet över till Frösön. Stort utbud av såväl glass och bakverks som lättare maträtter.